המפקח על רישום מקרקעין, המכונה גם המפקח על בתים משותפים, הוא גוף שמטרתו לסייע בפתרון סכסוכים הנוצרים בין דיירים בבית המשותף. ועדי בתים ובעלי דירות רשאים להגיש תביעות לגבי סכסוכים בבית המשותף אל הלשכה האזורית של המפקח, והמפקח מחזיק בידיו בסמכות להוצאת צווי 'עשה' וצווי מניעה, לפתור סכסוכים על רקע כספי, לפסוק פיצויים לצד שניזוק וכד'. היתרון בהגשת תביעה אצל המפקח הוא מהירות הטיפול בהליך בהשוואה לבית משפט, לרוב מספר שבועות ממועד הגשת התביעה ועד לסיום הטיפול בה.
סמכויות המפקח כוללות סכסוכי שכנים בין בעלי דירות בבניין משותף (כאשר שוכר המתגורר בדירה תחת הסכם עם בעל הדירה נחשב כבעל דירה בבניין), השתתפות בעלי הדירות בהוצאות משותפות, סכסוכים לגבי הרחבת דירות בבניין, סכסוכים הנוגעים לתמ"א 38, וסכסוכים הנוגעים לרכוש משותף כגון מעלית.
המקרים הנפוצים אשר מגיעים לשולחן המפקח הם דיירים סרבנים בפרויקט תמ"א 38, מחלוקות סביב נזילה או רטיבות מדירה של דייר אחד המשפיעה על דירות נוספות, סכסוכים בעקבות מטרדי רעש, וכדומה.
כך למשל, דנה המפקחת על רישום המקרקעין בת"א, בעניינו של בניין משותף במרכז העיר הכולל 8 דירות. 7 מבין בעלי דירות חתמו על הסכם תמ"א 38, ואילו בעל הדירה השמינית סרב לחתום. המפקחת השתכנעה כי יש לתת משקל רב יותר לזכותם של רוב בעלי הדירות להתגונן מפני קריסת הבית בעת רעידת אדמה, וקבעה כי למרות סירובו של בעל הדירה הנותר, ניתן להמשיך ולקדם את הפרויקט גם ללא חתימתו.
לתשומת לבכם, על החלטת המפקח ניתן לערער לפני בית המשפט המחוזי שבאזור שיפוטו נמצא הבית המשותף.
מלאו את הטופס הבא ונציג שלנו יחזור אליכם: